Vrijdag 20 november 2020 voer de USV ‘Adhemar’ als eerste Belgische onbemande vaartuig de zeehaven van Oostende buiten en binnen. De vaart past in een door het VLIZ opgezette onderzoeksmissie op zee. Met deze prestatie zet het instituut, samen met de overheidspartners FOD Mobiliteit en het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC), een belangrijke nieuwe stap richting de volwaardige operationele inzet van onbemande (onderzoeks)schepen in onze Noordzee.

Op 20 november 2020 slaagde de VLIZ USV (‘Uncrewed Surface Vehicle’) Adhemar er als eerste Belgische onbemande vaartuig in om, met de hulp van piloten in een controlecentrum, een commerciële zeehaven buiten en binnen te varen. Deze succesvolle, volledig onbemande onderzoeksmissie vanuit de haven van Oostende kadert in metingen van het onderwatergeluid die bij uitstek met deze stille robot kunnen uitgevoerd worden. Het welslagen ging samen met aanzienlijke verbeteringen van de operationele capaciteit van USV Adhemar, op basis van eerdere proefvaarten. Zo onderging het originele vaartuig (Autonaut USV) een aantal technologische innovaties. De communicatiesnelheid tussen het controlecentrum aan wal en USV Adhemar werd aanzienlijk verhoogd om snel te kunnen reageren op onvoorziene situaties op zee. En de voorstuwing van het platform kreeg een stevige upgrade om vlot te kunnen navigeren in de vaak ruwe Noordzee-condities.

 

Contacteer ons

CONTACTEER ONS

T 059 342 440

Heb je nog een vraag?
Neem dan snel contact met ons op.


Scheepvaartbegeleiding respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie

Ik heb het begrepen